Side antik dönemde Pamfilya Bölgesinin en önemli liman kentidir. Side Antik Kenti Manavgat İlçesi’nin sahil kesiminde bir yarım ada üzerinde kurulmuştur.
M.Ö. 8 yy dayanan bir tarihe sahiptir. Nar anlamına gelen “Side” ismini Luviceden almıştır. M.Ö. 7 yy’da tüm Pamfilya Bölgesi ile birlikte Lidya krallığının egemenliğine girmiştir. Bunu Pers ve Büyük İskender egemenlikleri takip etmiştir. M.Ö. 78 yılında Romalı konsül Publius Servilius’un bölgeyi korsanlardan temizlemesi üzerine Side de Pamfilya’nın diğer kentleri gibi Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır.M.S. 7. yüzyıldan itibaren başlayan Arap akınları, Rodos, Venedik, Ceneviz korsanlarının saldırıları, talanları ve Kıbrıs Krallarının saldırıları ile Haçlı Seferleri sırasındaki yağmalarla zayıflayan Side Antik Kenti; 12. yy’ dan itibaren tamamen terk edilmiş ve yerli halkı Antalya’ya göç etmiştir.Side Antik Kenti’nde günümüze ulaşan görebileceğiniz kalıntılar, şehir surları, şehir kapısı, Nymphaeum, su yolu, sütunlu caddeler, evler, Ticaret Agorası, Antik Tiyatro, Agora Hamamı (Side Müzesi), Vespasian Çeşmesi ve Anıtsal Kapı, Zafer Takı, Dionysos Tapınağı, bazilka, liman hamamı, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Güney Bazilkası, Büyük Hamam, Devlet Agorası, Vaftizhane, Piskoposluk Sarayı ve Bazilkası, Philippus Attius Suru’dur.Side Antik Kenti kalıntılarının deniz tarafı üzerinde 1890’ lı yıllarda Giritli göçmenler tarafından Selimiye Köyü kurulmuştur.
Bugünde kentte yerleşim sürmektedir. Bazı mekanlar antik duvarlara veya zeminlere sahiptir. Side Antik Kentini gezmek ücretsizdir. Side Müzesi ve Side Tiyatrosu ayrı ayrı biletlerle gezilmek üzere ücretlidir.Side Antik TiyatrosuSide Antik Kenti’nin merkezinde Roma mimarisi geleneğinde inşaa edilmiştir. Tiyatronun oturma sıralarının basamakların ortasındaki yola kadar olan kısmı bir yamaca yaslanmışdır. Oturma sıralarının üst kısımı ise tonozlar üzerinde eğimli olarak şekillendirilmiş düzleme oturtulmuştur. Side Antik Tiyatro’su bu özelliği ile Anadolu’nun tek yapı örneğidir. Tiyatronun sahne binası üç katlıdır. Süslemelerinde Antoninler Dönemi barok özelliği görülmektedir. Side Antik Tiyatrosu Kolezyum’la mimari açıdan benzerlik taşımaktadır.
17 Bin kişilik tiyatronun Geç Roma Dönemin’de glagyatör ve hayvan dövüşleri içinde kullanıldığı bilinmektedir.Tiyatro’ya giriş ücretlidir ve Müzekart geçerlidir.Side Antik Kenti Apollon – Athena TapınağıAntik Side’nin Sütunlu Caddesinin sonunda yer alan meydanda bulunan Apollon Tapınağı adını ışık, güzellik ve sanat tanrısı olarak bilinen Side kentinin baş tanrılarından olan Apollon’dan almıştır. Bizans bazilikasının tam ortasında kalan Apollon Tapınağı’nın bir kısmı bazilika yapımında kullanılmak için sökülmüştür. Yapımı M.S 150 yıllarına dayanan Apollon Tapınağı’nın günümüzde büyük sütunlarından bazıları restore edilip yerlerine konmuştur. Side’de deniz kenarında yer alan Apollon Tapınağı, tarihi kalıntılarıyla gerçekten görülmeye değer bir mirastır.
Tapınağın taşlarına oturup buradan güneşin batışını seyretmeye ziyaretçiler yoğun ilgi göstermektedir.